Za početak, nagradno pitanje. Koje mesto je najčešće upražnjeno u teretanama, fitnes i wellness centrima? Ne, nisu to treneri ni instruktori grupnog fitnesa (mada ne sporimo da su i ovi procesi izazovni). Recepcija fitnes centra i pronalazak zaposlenih prava su muka za vlasnike i menadžere ovih organizacija, pa ćemo pretpostaviti da je najviše vas dalo tačan odgovor na ovo pitanje. 

Nagrada stiže u vidu praktičnih saveta i trikova pomoću kojih će recepcija fitnes centra dugo ostati pokrivena. 

Ko su zaposleni na recepciji fitnes centra

Koliko teško može biti popuniti pozicije koje ne zahtevaju strogo određenu stručnu spremu? Pozicije koje podrazumevaju angažman od pola radnog vremena i nisu težak fizički posao? Vlasnici i menadžeri fitnes centara znaju. Kad god oglašavaju radno mesto na recepciji fitnes centra imaju ozbiljne glavobolje. 

Loša vest? Ovaj ciklus ponavlja se u proseku na svakih šest meseci. 

Još jedna loša vest?

Na tržištu rada bore se sa bioskopima, igraonicama, wellness i zabavnim centrima. 

I još jedna – loša vest. 

Za ove pozicije najčešće se prijavljuju studenti, što je izdaleka idealno – i za njih i za biznis. Ipak, njihova pažnja podeljena je na brojne obaveze, a radna raspoloživost svodi se na periode između ispitnih rokova. 

Zašto recepcija fitnes centra ostaje bez zaposlenih? 

Usled brojnih drugih obaveza menadžeri fitnes centara često nemaju dovoljno vremena da pruže novim zaposlenima prikladnu i sveobuhvatnu obuku rada. A ako je vlasnik kluba ujedno i menadžer, situacija se dodatno komplikuje. 

Znači mi smo krivi za sve?! – već čujemo kako se pitate u glas.

U potpunosti je razumljivo da je vaš biznis vaš san. Znamo koliko vam je bitno da svi procesi u njemu teku glatko. Ali ne drugog dana od početka obuke novog zaposlenog. 

Pored upoznavanja sa timom, radnim mestom i novim zadacima, ne čudi mnogo to što će u prvih nekoliko dana zafaliti po koja voda usled brojanja u brzini. Možda će se i kartice članova zagubiti među brojevima ormarića. Znamo da je frustrirajuće, ali nije neočekivano. 

Nakon nekoliko kritika u prvim danima rada, velika većina potencijalnih radnika pomisliće “ipak ovo nije za mene”. A vi? Ostajete sa danima uloženog truda, potrošenog vremena i novca i praznom recepcijom. 

Koliko sve to košta?

Jeste li ikada stavili na papir vreme utrošeno na obuku novih zaposlenih, za period od godinu dana? Ukoliko se čitava garnitura zaposlenih na recepciji fitnes centra promeni dva puta godišnje (bili smo velikodušni u ovoj proceni), a za obuku jednog zaposlenog potrebno je tri nedelje? Računica je prosta. 

Četvoro zaposlenih puta tri nedelje, dva puta godišnje. U proseku, 24 nedelje godišnje provešćete uvodeći novozaposlenog u posao.

A godina broji 52 sedmice. 

Još prostije. Bar pet meseci godišnje, između ostalog, vaš posao je da nekoga uvodite u posao. Ukoliko imate sreće da na ovu poziciju dođe prava osoba – bićete mirni i po nekoliko godina. Mnogo je češće da će zaposleni već u toku obuke, ili nakon šest meseci odustati od zaposlenja.

 A vi? Vi ste na početku. 

Hajde da prevedemo izgubljeno vreme u izgubljeni novac

Svaki rad se plaća. Što znači da 24 nedelje godišnje plaćate radnika na infopultu, bez ikakve garancije da će ostati da radi kod vas dovoljno dugo da bi se utrošeno vreme i novac isplatili. Ovo je manji deo troška. 

Isti vremenski period menadžer fitnes centra bavi se oglašavanjem, selekcijom i obukom zaposlenih. A njegovo vreme, složićemo se, košta više.

Ipak, ovo je još uvek manji deo kolača. 

Da je vaš menadžer (ili vi) utrošio samo polovinu ovog vremena – 12 nedelja godišnje, na osmišljanje aktivnosti koje će klubu zaraditi novac, kako bi računica mogla da izgleda? 

Uzećemo za primer marketing kampanje. Za 12 nedelja moguće je zamisliti, kreirati i u potpunosti sprovesti dve marketing kampanje. Neka svaka od njih klubu donese po 3.000 EUR profita. Godišnje, mogli biste da budete u plusu za (barem) ovu svotu, kada bi vaši zaposleni radili na razvoju biznisa, a ne samo na održavanju postojećeg. 

Potencijalnu posetu inspekcije u danima odmah nakon obuke ostavićemo kao temu za razmišljanje. Na umu imajte “samo nekoliko voda koje će verovatno zafaliti”. A znamo šta se dešava kada u očima države pravnom licu bilo šta zafali.

Recepcija fitnes centra nije bauk – olakšajte posao svojim zaposlenima 

Znamo da u ovom trenutku jedva čekate da završite sa čitanjem teksta kako biste dohvatili kalkulator i računali svoje potencijalne prihode. Samo trenutak, imamo i specijalnu formulu koju je potrebno uključiti u računicu.

Recepcija u toku dana ima zadatak da primi članove, zaduži i razduži njihove dolaske; naplati članarine i zainteresovanim klijentima pruži sve informacije koje će im biti potrebne da izaberu svoj paket treninga; prodaje hranu i piće iz ponude fitnes centra; rešava potencijalne primedbe i žalbe članova; nadzire higijenu; prati stanje magacina; izvuče dnevni izveštaj  na kraju svakog dana i osigura da se dnevni izveštaj i stanje u kasi apsolutno poklapaju. 

Do greške može da dođe na apsolutno svakom koraku, a evo i konkretnog primera.

Pre nego što zapamti dinamiku kojom fitnes centar radi, verovatno će se desiti da novozaposleni u magacinu proverava brojno stanje pred početak najpopularnijeg treninga. 

Na recepciji se stvara gužva, on trči nazad, zaboravlja računicu, vidi nekoliko nezadovoljnih članova, panika počinje, zadužuje dolaske, naplaćuje pogrešan paket – karticom. Kako se ono stornira? 

Momenat, pozvaće menadžera. 

Do tada 10 ljudi negoduje što ne mogu da započnu sa pripremom za trening. Zaposleni se oseća neuspešnim, a strah od kritike blokira i poslednje atome trezvenog razmišljanja. 

Nedelje obuke klize u propast. 

Učlanite klijenta u tri klika, stanje magacina kontrolišite na kraju dana

Ukoliko povežete nekoliko radnih procesa – dolasci članova se beleže na klik, a članovi upisuju u tri. Stanje magacina se kontroliše na kraju dana, a stanje tokom dana precizno meri softver. To znači – recepcija ne računa popuste na kalkulator, oni su automatski uračunati u softveru; gužve se smanjuju i do 80%. Radnik je relaksiraniji jer vlada svojim radnim mestom, a do sada je situacija uvek bila obrnuta. Sada konačno mogu da se posvete članovima i pružanju usluge tako da i on i članovi kući odlaze ispunjeni i srećni

Magična formula zove se Andrea360°. Ovo je nove generacije kreiran za fitnes, wellness i sportske centre. Inteligentan je poslovni alat pomoću kog ćete sa recepcije fitnes centra skinuti teret nebrojeno mnogo dugotrajnih, mehaničkih procesa. Time ćete im omogućiti da se bave poslovanjem i zadovoljstvom vaših članova. 

Probajte nas – potpuno besplatno 

Nećemo se naročito hvaliti. Vaš biznis uvek treba da bude na prvom mestu. Korišćenjem softvera umesto sveske ili Excel tabele, mogućnost greške svedena je na minimum. Vaše poslovanje je bezbedno, a svi vaši zaposleni mogu da se bave poslovima za koje su primarno i obučeni – unapredićete prodaju, optimizovati poslovne procese i motivisati svoj tim. 

Želite da se uverite u funkcionalnosti softvera i proverite šta on sve može? Popunite kontakt formu ispod i prijavite se za besplatnu demo verziju koju na testiranje možete da date i svojim zaposlenima. Uveravamo vas – promeniće dimenziju vašeg pogleda na poslovanje.