Odlučili ste da kupite softver za svoj fitnes centar ili teretanu. Čestitamo! Dobar softver predstavlja srce svakog uspešnog biznisa, centralno mesto gde će se nalaziti svi važni podaci o vašim članovima i potencijalnim članovima. Čak iako vam se iz ove perspektive ne čini tako, izbor adekvatnog softvera jedna je od važnijih odluka, koju treba da donesete u vezi sa svojim poslovanjem, jer će direktno uticati na razvoj i rast u narednih par godina.

Postavlja se pitanje kako izabrati pravo rešenje pored toliko opcija koje se svakodnevno nude?

Izdvajamo za vas pet pitanja, koje treba da postavite pre nego što donesete odluku o kupovini.

1. Zašto uvodim softver i koje funkcionalnosti su mi potrebne?

U većini slučajeva glavni motiv prilikom donošenja odluke da kupite novo ili promenite staro softversko rešenje leži u želji da se poslovanje unapredi ili se javio problem, koji već duže vreme izaziva nezadovoljstvo i otežava organizaciju.

Shodno tome važno je da unapred definišete i zapišete sve ono što želite da unapredite ili rešite uvođenjem softvera. Jedan od osnovnih ciljeva softvera, jeste da ubrza vaše radne procese, rastereti zaposlene administrativnih obaveza, te podigne nivo usluge i unapredi odnos sa članovima.

Nemojmo zaboraviti ni na potencijalne članove.

Veći deo marketinga za fitnes klubove i teretane, koji se realizuje, odnosi se na privlačenje novih članova. Međutim jedini podatak kojim većina raspolaže jeste da li je neko uplatio članarinu ili nije.

Važno je da znamo koliko smo osoba zainteresovali za naš klub, koliko njih je izrazilo želju da proba naše treninge ili našu teretanu, koliko njih je to učinilo i koliko nije. I na kraju koji procenat od zainteresovanih se učlanio.

Na ovaj način vrlo lako možemo ustanoviti da li postoji problem i u kom segmentu našeg poslovanja (marketing prodaja, korisnička podrška itd.).

Imati podatke o tome da li je neko uplatio članarinu i znati kada mu ista ističe, spada u domen malo boljih poznavalaca Excela. Ovakvi podaci ne govore mnogo o tome kako unaprediti svoje poslovanje.

Znamo, pomislićete ukoliko nekom ističe članarina možemo ga obavestiti o tome i on će je produžiti, ali istina je malo drugačija.

Odluka o obnovi članarine ne donosi se u trenutku isteka, već mnogo ranije. Kada dođe do isteka član je već odlučio da li će članarinu obnoviti ili ne i malo šta se da učiniti da se to mišljenje promeni. Još bolji primer, kako da očekujemo od osobe koja je uplatila, a nikada se nije pojavila da obnovi članarinu?

Znamo datum isteka, ali ne raspolažemo informacijom da nikada nije bila i kada bi smo je pozvali da je “ubedimo” da ostane naš član, možete pretpostaviti koji će odgovor uslediti.

Istraživanja kažu da 10% onih koji uplate članarinu nikada ne dođu da treniraju, a skoro 30% dođe dva do tri puta i nakon toga odustane.

Šta bi bio vaš naredni korak kada bi ste imali ovaj podatak od samog starta pred vama?

2. Da li je softver pravljen isključivo za fitnes centre i teretane?

Mnogi tvrde da se njihov softver može vrlo lako prilagoditi različitim tipovima poslovanja, ali realnost je drugačija.

Uzmimo za primer da je neka firma X razvila softver namenjen hotelskom poslovanju, te uz male dorade na zahtev nekog od klijenata razvila i softver za fitnes centre, koji su u velikom broju sastavni deo hotela.

Sada se pitamo: Šta je ono što će u budućnosti firma X razvijati softver za hotele ili softver za teretane, verujte nam na reč, razvijati dva različita poslovna softvera je izazov i za najveće softverske gignate.

U ovom slučaju dobijate softver namenjen hotelskim fitnes centrima, koji najčešće spadaju u dodatnu uslugu nikako u primarnu delatnost, te samim ti i funkcionalnosti koje se nude nisu tu da unaprede poslovanje već da ga održe.

Imajte na umu da u softver investirate da bi ste poslovanje unapredili, a ne da bi ga održavali, jer se to onda ne zove investicija već trošak.

Shodno tome tražite softver koji je usko specijalizovan za fitnes & health industriju i koji je od prvog dana razvijan sa tom namenom i koji će u budućnosti držati isključivo taj kurs.

Kompanije koje razvijaju softvere moraju ulagati u istraživanja industrije za koju rade, rezultate tih istraživanja treba da implementiraju u funkcionalnosti softvera, kako bi vam pomogli da pratite trendove i unapređujete poslovnje.

Po istraživanjima, koje je kompanija Nielsen Research sprovela 2017 godine, 50% članova koji u proseku dolaze manje od dva puta nedeljno u roku od tri meseca prestanu posećivati fitnes centar.

Potražite ovu informaciju u vašem softveru i saznajte koliko članova će vas potencijalno napustiti u narednih 90 dana.

3. Da li je softver pouzdan i lak za upotrebu?

Nije tajna da je u fitnes industriji velika fluktuacija zaposlenih posebno onih koji rade na info desku, a u čiju obuku možda treba uložiti i najviše vremena.

Ukoliko ta obuka podrazumeva i dodatnu obuku za rad na softveru, skoro je sigurno da će osoba koja radi na info desku biti više fokusirana na učenje softvera nego učenje procedura za prijem novog člana i slično.

Ukoliko se pitate zašto je to tako, odgovor je jednostavan.

Ukoliko imamo osobu koja potencijalno želi da se učlani, a to ne učini, mala je verovatnoća da će taj podatak stići do nadležne osobe, drugim rečima nikom ništa, bilo pa prošlo.

Međutim ukoliko se pazar tog dana ne slaže ili se javi manjak prilikom obračuna, velika je verovatnoća da će ta osoba, koja je radila naplatu, manjak morati nadoknaditi iz svog džepa.

Zato je važno da izaberete softver koje je izuzetno inuitivan, za koji nije potrebna posebna obuka i koji će omogućiti vašem osoblju da se fokusira na ono što je važno, a to su članovi i prodaja.

4. Kolika je investicija?

Uvođenje ili zamena softvera je neretko mala investicija, a velika i dugoročna obaveza, koja se vremenom može višestruko isplatiti. Zato je važno da sagledate sve aspekte, te da niža cena ne bude glavni motiv prilikom izbora softverskog rešenja.

Postoji stara izreka u kojoj leži mnogo istine: “Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari. “

Ono o čemu prilikom izbora treba razmišljati nije visina investicija već povrat investicije, eng. Return on Investment (ROI).

Zato se prilikom izbora fokusirajte na ono šta softver nudi, a ne koliko košta.

Ovo su neki od faktora koji mogu uticati na brži povrat investicije i dugoročno veću dobit: vreme koje treba utrošiti na obuku zaposlenih, vreme koje treba utrošiti za obradu podataka i pripremu izveštaja, vreme koje treba utrošiti na segmentaciju baze kako bi članovi dobijali personalizovane poruku i ponude u pravom trenutku itd.

5. Šta se dešava ako poslovanje raste i dođe do širenja?

Ovo je san svih koji se bave preduzetništvom.

Verujemo da ne postoji osoba koja je pokrenula sopstveni biznis i rekla da će biti zadovoljna ukoliko na kraju meseca zaradi prosečnu platu.

Dobro, možda je bilo onih koji su to rekli, ali to sigurno nisu mislili. 🙂

Veliki broj fitnes centara započeo je svoju priču u malim, neretko stambenim prostorima dok danas ti isti centri broje po par stotina pa čak i hiljada članova.

Neki od njih nalaze se i na nekoliko lokacije gde su svlačionice prevazišle veličinu prostora u kojem su počeli.

Recimo da ste počeli kao personalni trener i da ste svu evidenciju vodili u notesu svog mobilnog telefona. Nakon toga donesete odluku da otvorite svoj studio. Ubrzo svi vaši termini u toku dana postaju popunjeni dok zahtevi novih klijenata i dalje stižu.

To je pravi trenutak da zaposlite jednu ili više osoba koje će vam pomoći i samim tim notes za evidenciju više nije dovoljan.

Ubrzo se neki klijent javi i pita da li bi on i drugar mogli zajedno, pa zatim više njih, to zahteva novi prostor i dodatno širenje usluga, možda i manji studio za rad u malim grupama.

Možda je sada pravi trenutak da ponudite i usluge masera i kreirate pakete koji će biti izuzetno primamljivi. Na primer, paket koji sadrži 10 treninga i jednu masažu svakog meseca.

Sada nije dovoljno samo voditi evidenciju o urađenim treninzima, broj članova se povećava i samim tim i kompleksnost poslovanja, način prodaje, način komunikacije, plasiranje informacija o novostima…

Zato prilikom istraživanja softvera, proverite da li on može zadovoljiti vaše trenutne potrebe, a ujedno i vaše snove. 🙂

Definitivno izbor adekvatnog softvera nije odluka koja se donosi preko noći. Pogrešan izbor vrlo lako može dovesti do kolapsa u poslovanju, dok pravi izbor može dovesti do ostvarenja vaših snova.

Zato vam predlažemo da za početak popunite kontakt formu, nakon čega ćemo vas kontaktirati da zakažemo potpuno besplatnu prezentaciju našeg softvera i pokažemo funkcionalnosti, koji se uspešno koriste i razvijaju poslovanje  velikom broju sportskih centara, fitnes klubova i teretana na prostorima Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ukoliko budete želeli, poslaćemo vam i referentnu listu, kako bi ste mogli dirketno da stupite u kontakt sa klubovima koji koriste naš softver i iz prve ruke saznate kakva su njihova iskustva u radu sa nama i softverom Andrea360.

Popunite kontakt formu