Koliko boutique fitness klubova znate u svetu? Verujemo da će se broj svesti na prste jedne ruke, najbogatijih globalnih fitness lanaca. 

Koliko boutique fitness centara znate na Balkanu? Čitajte dalje i upoznaćete se sa prvim sarajevskim boutique fitness klubom – Infinity. Sa Edinom Sabinovićem, vlasnikom, porazgovarali smo o konceptu jedinstvenom u Sarajevu i u čitavoj Bosni i Hercegovini. 

Uspešni senior coach i još uspešniji menadžer u fitnesu, a sada vlasnik fitnes kluba, ispričao nam je kako on vidi koncept boutique fitnesa. 

infinity boutique fitness gym

,,Sam koncept Boutique fitnessa je najbrže rastući fitness koncept. On rapidno doživljava ekspanziju i upravo je to razlog zašto sam se odličio za isti. Sam boutique koncept ogleda se u moderno, luksuzno opremljenom prostoru do 250 kvadrata, sa limitiranim brojem klijenata, gdje im se pruža vrhunski prostor za trening, ali i za druženje, gdje se osjećaju ugodno, gdje požele da dodju svaki dan, gdje se formira poseban community –  odatle i slogan Infinity Boutique Fitness Gym-a glasi “The place to call home”. Upravo to je ono što treba klijentima. Mjesto u kojem će se osjećati ugodno, gdje će poželjeti da dođu čak i kada im je “day off” – objašnjava Edin i dodaje: 

,,Pored svega navedenog, Boutique koncept prate vrhunski osmišljeni i koncipirani grupni treninzi, personalni treninzi uz vrhunska mjerenja i tracking, stručan kadar, ljubazno osoblje te pristupačne cijene, prilagođene tržištu…a Infinity Boutiqye Fitness Gym ima sve navedeno” – srećan je Edin zbog ugođaja koji će stanovnici Sarajeva imati uskoro.

Od podrumske teretane do Infinity Boutique Fitness Gym -a

U vreme kada je Edin počeo da se bavi fitnesom pozicije poput personalnog trenera ili menadžera u fitness centru nisu postojale. Kako kaže, tek nakon upisivanja Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, probudila se želja za tim, pa je upravo tada počeo da radi kao personalni trener.

Ono što naročito ističe kao pomoć na ovom dugom putu jeste mentorski rad. 

,,Mnogo ulaganja u znanja, ali i dobro mentorstvo doveli su do napretka, kako u trenerskom i instruktorskom smislu, tako i u menadžerskom. Pored toga što sam bio zadužen za marketing aktivnosti, kreiranje kampanja, vođenje društvenih mreža i sve što ide uz to, moje najveće zaduženje bila je pozicija senior coacha i koordinatora grupnih časova.”

Kako izgleda fitness centar sa 55 termina grupnog fitnesa mesečno? Edin ima i ovo iskustvo.

,,Veliki je posao i odgovornost voditi računa o svemu tome…da je sve uštimano, da svi imaju potrebne rekvizite, da svi imaju čiste i uredne sale za trening, da su svi treninzi ispravno uneseni u sistem”, samo su neki od izazova koje će prepoznati svaki menadžer grupnog fitnesa. 

Ipak, iz ove perspektive – sve se isplatilo. Klub u kome je radio i sada je prepoznatljiv prvenstveno po grupnim treninzima. 

Kada posao radiš besprekorno – pokretanje svog kluba je logičan sled

I mada smo tokom razgovora pitali zašto napušta zonu konfora, misleći na siguran posao koji je radio majstorski, Edin nam je u samo nekoliko rečenica objasnio da nismo bili u pravu.

infinity boutique fitness gym

,,Kada imate toliko odgovornosti, toliki ljudi koje vodite, i pored toga obavljate marketing aktivnosti, te aktivno radite personalne i grupne treninge, nema tu komfora, vjerujte. To je ozbiljan posao…dosta ozbiljnog posla, sa kojim treba da se izborite, jer kada ste lider na tržištu, svi žele da Vas dostignu, a najteži dio je ostati na vrhu” – objašnjava Edin, a nama postaje jasno – nije izašao iz zone konfora, već je iz jedne vatre skočio u drugu, još veću. 

,,Bezbroj dokaza sam imao da to što radim, radim kvalitetno i da sam spreman da sve to prenesem u svoj klub. Da svoj klub dovedem na vrh i tu se zadržim. Sa ovom idejom, ovim konceptom i mojim iskustvom i znanjima koje ću da prenosim na svoje uposlenike, to je neupitno” samouveren je Edin. 

Koristimo priliku da se ponovo vratimo na boutique koncept.

Pored vrhunskog profesionalizma, ponudite klijentima i nešto novo 

Boutique nije samo luksuzni, ekskluzivni prostor – boutique koncept je koncept fitnessa koji Sarajevo još nije videlo. U tome je još jedna prednost Infinity Boutique Fitness Gym-a.

,,Sa samim konceptom upoznao sam se kada sam istraživao tržišta, novitete na tržištu, koji koncepti su budućnost fitnessa, te koji koncept fitnessa fali u mojoj sredini i koji bi bi idelan za nju. Odatle je i proizašla ideja za inovativnim dizajnom i konceptom, jer moja filozofija je da pored toga što morate biti jako kvalitetni u poslu koji radite, morate da ponudite i nešto novo. A Infinity Boutique Fitness Gym je upravo to. Prvi smo i jedini boutigue gym u BIH.”

Birajte saradnike iz svoje industrije 

Ponosni na svoje klijente, pogotovo sa godinama iskustva u fitnes menadžmentu, ne možemo da ne pitamo: kakvo je Edinovo iskustvo sa softverima koji se koriste u teretanama i fitnes centrima, obzirom da je imao priliku da radi sa mnogim svetski poznatim softverima za teretane i fitnes centre?

,,Moje mišljenje je da softver treba da skrati svakodnevne procedure i maksimalno olakša poslovanje i uštedi vrijeme korisniku. Treba da bude prilično jednostavan za korištenje, jednostavnog interface-a, da bude fluidan i da ima funkcije koje zaista trebaju korisniku. To je ono što softver treba da ima i samo na taj način može da pomogne u poslovanju. Ostali alati i silni dodaci su samo šminkanje koji podižu cijenu softveru, ali neku preveliku upotrebu nemaju. To se mahom dešava sa softverima koje kreiraju osobe koje nemaju nikakvu vezu sa fitness biznisom, niti se savjetuju sa osobama iz fitness svijeta i prilkom korištenja softvera, odmah se može prepoznati da li je kreiran od nekoga ko razumije potrebe i ko je iz branše, ili je kreiran samo da bi bio još jedan softver u nizu. Andrea360, softver koji sada koristim, ima sve neophodne funkcionalnosti dok je u isto vreme mnogo jednostavniji za korišćenje”, opisuje Edin.

Savet drugim trenerima i menadžerima? Ne budite još jedni u nizu

Pored unikatne ponude, Edin objašnjava i koliko je važno fokus staviti na ljude, a ne na skupu opremu, a objašnjava i zašto:

,,Dobar, kvalitetan staff, nema cijenu. Sa klijentima, postojećim ili budućim, ne komunicira touchscreen treadmill ili najnoviji legpress. Komuniciraju Vaši ljudi, Vaš info desk, Vaši treneri. Na putu otvorenja svog biznisa i ostvarenja svojih snova suočit ćete se sa kritikama, osudama, možda čak i izdajama od do tada bliskih ljudi, onih koje ste smatrali prijateljima. Ali, pratite svoj cilj, pratite svoj put i neka svaka njihova kritika i ružna riječ Vama da vjetar u ledja…Jer vjerujte, svaka njihova riječ, dokaz je da i oni vjeruju da ćete uspjeti!”

Ukoliko smatrate da ste dobili korisne informacije, prijavite na našu newsletter listu. Andrea360 tim neprekidno priprema sadržaj čiju efektivnost garantuje naše višedecenijsko iskustvo, koji vam može pomoći da ostanete u toku sa fitnes industrijom, da radite na daljem razvoju i unapredite poslovanje.