Da li bi sa pojavom sve ozbiljnije konkurencije, fitnes klubovi trebali neprestano da prate najnovije trendove i tehnologije, kako bi se istakli i izdvojili? Da li postoji druga, efektivnija i finansijski povoljnija strategija za diferencijaciju?

“U različitosti, a ne u uniformnosti, nalazi se put napretka” rekao je Luis Brandeis, legendarni američki borac za ljudska prava početkom 20. veka.

 

“U različitosti, a ne u uniformnosti, nalazi se put napretka”

 

Stotinu godina kasnije, ova poruka još uvek važi za čitavu fitnes industriju.

Inovacija kao diferencijacija da ili ne?

Na tržištu koje je svakim danom sve konkurentnije menadžment fitnes klubova neprestano traga za “sledećim velikim korakom” koji bi ih izdvojio od konkurencije.

Koliko god korisna i uzbudljiva inovacija bila, da li ona može kao čarobnim štapićem, odneti sve izazove sa kojima se klub do tada suočavao?

I kako ćete sprečiti konkurenciju da uradi istu stvar?

Mnogo je neuspelih primera inovacija i kratkotrajnih poduhvata koje bi industrija najradije zaboravila – setite se samo joge koju ste trebali da radite golišavi.

Teško je setiti se modela rada po kom se klub zaista razlikovao u dugom vremenskom periodu. Jednako je teško setiti se i kluba koji radi sa 100% kapaciteta i nema prostora za poboljšanje, u kom sve radi kao sat.

Dakle, ako još uvek postoji mnogo toga postojećeg što se može poboljšati kako bi se klub izdvojio od ostalih, zašto stalno jurimo za uvođenju nečeg novog?

Ovo je slično kao kada biste na krov kuće spremne za rušenje ugradili vrhunske solarne ploče. Trka za različitošću postaće ništa drugo do skupa distrakcija ukoliko osnovni činioci kluba ne rade tačno i precizno.

Zar ne bi bilo bolje da se fokusirate na poboljšanje iskustva članova?

Razlikovaćete se od ostalih po tome što će vašim klijentima na trenizima kod vas jednostavno biti bolje nego na bilo kom drugom mestu.

Neke od najuspešnijih kompanija na svetu danas dominiraju tržištem jer su na vreme razumele potrebe prosečnog potrošača, a zatim im ponudile više od toga.
Apple je to učinio nekoliko puta, pre svega iPodom i iPhoneom.

Da li znate zašto ih drugi telefoni i MP3 uređaji nisu ugrozili?

Apple u fokusu ima korisničko iskustvo, dok se ostali trude da budu inovativni, stavljajući korisničko iskustvo u drugi plan.

Klijenti će uvek tražiti najbolje iskustvo

“Prvo postanite sjajni. Onda se razlikujte”, govorio je Martin Seibold, osnivač lanca fitnes centara Fitness First.

 

Prvo postanite sjajni. Onda se razlikujte.

 

Klijenti će uvek tražiti najbolje iskustvo, pa će se zaista razlikovati klubovi koji im ponude sve u jednom. Mnogi vlasnici fintes centara prave grešku kada se fokusiraju na pronalaženje diferencijacije tj tačke različitosti, a premalo na to da postave dobre i zdrave osnove, što na kraju rezultira ponudom koja je drugačija – po tome što je lošija.

Bolja strategija je da svojim članovima ponudite vodeće fitnes programe u čije stvaranje su uloženi milioni dolara i godine usavršavanja. Zatim se fokusirajte na način na koji će im ti treninzi biti održani.

Budite partneri sa kompanijama koji su svetski lideri u onom što rade ako želite da postanete lider u svojoj regiji. Idealan primer je kompanija Les Mills koja svojim partnerima nudi kompletan “know how” za razvoj grupng fitnesa, dok iza njih stoji 50 godina iskustva i milioni dolara uloženih u istraživanj i razvoj.

Bez godina iskustva i mnogo uloženog novca, verovatnoća da će fitnes klub samostalno stvoriti revolucionarnu opremu ili svetski poznat fitnes program, bolji od svih postojećih na tržištu, veoma je mala. Ali odabirom najboljeg proizvoda na tržištu i vođenjem treninga bolje od ostalih, možete steći stotine lojalnih članova koji žive iskustvo koje im pružate.

 

Ukoliko smatrate da ste dobili korisne informacije, kliknite na baner ispod da se prijavite na našu newsletter listu. Andrea360 tim konsatantno priprema sadržaj čiju efektivnost potvrđuje naše višedecenijsko iskustvo, koji vam može pomoći da ostanete u toku sa fitnes industrijom, da radite na daljem razvoju i unapredite poslovanje.